Gastronomowie na UP 1

Gastronomowie znów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (2)

gastronomUczniowie klas gastronomicznych po raz kolejny uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Zajęcia zrealizowano w ramach projektu „Czas na zawodowców” pod hasłem: „Dusza potraw”. Celem zajęć było poznanie roli i możliwości zastosowania przypraw w technologii gastronomicznej, gdyż to właśnie one są cenione za właściwości smakowo-aromatyczne i lecznicze, poprawiają cechy sensoryczne potraw oraz oddziałują na organizm człowieka. Zajęcia rozpoczęły się od krótkiego quizu na temat przypraw. Uczniowie mieli za zadanie rozpoznać te znane i te mniej znane przyprawy, podać ich zastosowanie. 

 Kolejnym, najważniejszym etapem zajęć było wykonywanie przez uczniów potraw z różnych światowych kuchni – gruzińskiej, wietnamskiej, indyjskiej oraz francuskiej. Z kuchni gruzińskiej uczniowie samodzielnie przygotowali kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem przyprawy chmeli – suneli i chili oraz bakłażany z pastą orzechową z dodatkiem szafranu i ziaren kolendry. Kuchnia wietnamska charakteryzowała się wieprzowiną z mango oraz bananach w cieście sporządzanych na bazie mleka kokosowego, przyprawianych tempurą i sokiem z limonki. Kuchnia indyjska to zupa z soczewicy z kurkumą, imbirem i mieszanką garam masala oaz chlebki naan, czyli drożdżowe placuszki posypane sezamem i czarnuszką. Z kuchni francuskiej uczniowie wykonali wytrawną tartę z boczkiem i cebulą ze szczyptą gałki muszkatołowej oraz ptysiową piramidę z kremem patissiere oblaną karmelem. Po sporządzeniu wszystkich zaplanowanych potraw różnych narodów uczniowie wspólnie usiedli do stołu by je skonsumować i ocenić, która z nich najbardziej im smakowała.

Gastronomowie z niecierpliwością czekają na kolejne zajęcia praktyczne na uczelni…